Start eigen lokale munt

De Gelre

In Nederland is de eerste rentevrije munt ontworpen en uitgebracht in Gelderland, Arnhem. Deze munt heet ‘ de Gelre‘ . Anthony Migchels, schrijver en spreker, groot voorstander van een rente vrije economie, is initiatiefnemer van dit nieuwe initiatief om lokale valuta te promoten en verspreiden door Nederland en Europa. Wij willen je helpen onze economie weer op het goede spoor te zetten, een rentevrije economie op lokaal niveau te realiseren. Wat moet je ervoor doen, en wat kunnen wij voor je doen?

Wij hebben de ervaring een nieuwe lokale rentevrije munt op te zetten in een stad in Nederland. Deze ervaring brengen wij in, samen met de door ons eerder belopen pad naar ECHT geld (geprint bij een geld printer in Duitsland), een digitaal bank systeem, een ontwerper en een concept over hoe je geld moet beheren in je lokale economie om rentevrij te kunnen lenen… Dit vereist enige begrip over geld, en wat studie. Rentevrij geld is een dynamies gebeuren. Iedereen wil rentevrij lenen, maar wie wil rentevrij uitlenen? Daar zit ‘m de clou.

Fractional Reserve Banking

Fractional Reserve Banking is een vorm van geld scheppen dat banken doen met als borg de spaar tegoeden van haar klanten. De verhouding door Fractional Reserve Banking gecreëerd geld en spaargeld ligt ongeveer 1:10. Dat betekend ruwweg dat een bank met € 1.000,00 spaargeld, € 10.000,00 maakt om uit te lenen. Banken vragen hier echter rente voor. Wij zijn de overtuiging toegedaan dat deze vorm van geld creatie geen rente behoeft, tenzij je de economie uiteindelijk in een crisis wilt krijgen omdat de schulden zo hoog oplopen dat iedereen steeds harder en langer moet gaan werken om de oplopende rente-schulden te betalen, van zijn eigen leningen, en die van de staat… We noemen dit een schuld-slaaf systeem. De rentevrije munt doet dit anders.

Lokaal geld

Het ontwerp van een lokale rentevrije munt die wij hier promoten gebruikt ook Fractional Reserve Banking. Maar hier wordt geen rente over gevraagd. Waarom zou je rente vragen over geld uit niets gemaakt? Maar laat het wel zijn, er kan niet onbeperkt geld aangemaakt worden. Geld heeft zijn basis in afspraken. Elke vorm van overtreden van die afspraken, maakt de mensen en de economie onrustig en opstandig. Geld is als bloed voor een lichaam. Het is dienstbaar om de economie te laten floreren. Daarom is geld creatie en het hele proces in ons rentevrije concept totaal transparant. Om nu dus een eigen munt initiatief te beginnen in je eigen stad of streek, moet je wat van geld af weten. Wij zijn daarvoor om je te begeleiden om een stabiele en betrouwbare munt neer te zetten.

Leave a comment

You must log in to post a comment.

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook